V Maďarsku sa začali oslavy revolúcie 1956

23.10.2013 Celý región

Budapešť 23. októbra (TASR) - Vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou sa dnes na budapeštianskom Námestí hrdinov začali oslavy maďarského štátneho sviatku, ktorým si krajina pripomína 57. výročie protikomunistickej revolúcie z roku 1956.

Slávnostný akt, na ktorom sa zúčastnil minister vnútra Sándor Pintér a vysokopostavení predstavitelia maďarských ozbrojených síl, sledovali stovky Budapešťanov. Súčasťou ústredných osláv v hlavnom meste bude popoludňajšie zapálenie kahancov pri Múzeu teroru a podvečerný slávnostný prejav premiéra Viktora Orbána na Námestí hrdinov.

Spoločné oslavy výročia revolúcie s protivládnou demonštráciou pripravila na 11.00 h väčšina opozičných subjektov s výnimkou ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, ktorého priaznivci budú pochodovať popoludní. Opozičného masového mítingu sa nezúčastní ani ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) a Štvrtá republika (4K).

Revolúcia v Maďarsku vypukla 23. októbra 1956. K pokojnému protestu študentov, ktorí požadovali väčšie politické slobody, sa postupne pridala inteligencia, robotníci i roľníci, ktorí žiadali slobodu po rokoch stalinistického útlaku.

Demonštrácie prerástli do ozbrojeného odporu proti sovietskym vojakom, ktorí mali potlačiť revolúciu. Tú po dvoch týždňoch krvavo potlačila sovietska Červená armáda, pričom zahynulo takmer 3000 osôb, 12.000 ďalších utrpelo zranenia a približne 200.000 ľudí utieklo na Západ.

Začal sa protest opozičných strán proti vláde Viktora Orbána

Tisíce odporcov vlády maďarského premiéra Viktora Orbána zhromaždilo sa dnes v Budapešti na Nábreží Technickej univerzity v Budapešti.

Organizátori na podujatie, ktoré nazvali Sloboda spája 1956-2013, vyzvali na účasť každého, kto sa domnieva, že Orbánovu vládu treba v budúcoročných parlamentných voľbách vymeniť.

Na demonštráciu prišla väčšina maďarských ľavicových opozičných síl. Program zhromaždenia otvoril s prejavom líder strany Spolu-PM (Együtt-PM) a expremiér Gordon Bajnai, medzi rečníkmi bude aj predseda Demokratickej koalície (DK) a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány. Záverečné slovo bude patriť predsedovi Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attilovi Mesterházymu.

Okrem MSZP a Spolu-PM sú prítomní predstavitelia Demokratickej koalície (DK), Strany maďarských sociálnych demokratov, strán Liberálni a Slobodní ľudia za Maďarsko - Liberálna strana, ako aj Hnutia moderné Maďarsko.

V utorok 22. októbra podpísal predseda MSZP Mesterházy s lídrom mimoparlamentnej strany Spolu-PM Bajnaim dohodu o volebnej spolupráci. Mesterházy zdôraznil, že dnešným dňom oficiálne vzniklo definitívne volebné spojenectvo, ktoré už nebudú nikým rozširovať.

Orbán na oslavách výročia revolúcie 1956: Maďarsko sa blíži k skutočnej slobode

Maďarsko sa blíži k skutočnému oslobodeniu a k slobode všedných dní, vyhlásil dnes v Budapešti pri príležitosti osláv štátneho sviatku 57. výročia protikomunistickej revolúcie z roku 1956 maďarský premiér Viktor Orbán.

Pred davom niekoľkých stoviek tisícov priaznivcov svojej vlády na Námestí hrdinov povedal, že kabinet doteraz prijímal opatrenia v záujme slobody Maďarov. "Pustili sme sa do debát a konfrontácií, ktoré sme rad-radom vyhrali. Blížime sa k skutočnému oslobodeniu, k slobode našich všedných dní," formuloval Orbán.

Podľa jeho slov všetky revolúcie Maďarov boli porazené zo zahraničia a vždy sa našli takí, ktorí pomáhali vonkajším nepriateľom.

Účastníci prejavu predsedu vlády prišli na Námestie hrdinov v rámci už tradičného provládneho Pochodu mieru, ktorý smeroval z budínskeho námestia Bem. Podľa organizátorov ich bol jeden milión. Pochodujúci niesli transparent s nápisom: "Kto je agresívny, bojí sa. My sa nebojíme!"
 

Vyberte región